Lihaa syövä lemmikki - onko se ongelma ja kenelle

"En pidä siitä että eläimiä tapaetaan." Niin minulle sanottiin. Kun iloitsin että vihdoin löysin aidosta turkiksesta tehtyjä leluhiiriä kissalle. Pituus 4-6 senttiä. Hännän kanssa. Kissa oli innoissaan. Todella innoissaan. Kelleppä se muovi maistuisi.

Mutta asiaan. Ymmärrän sen, että eläinkaupat eivät myy turkishiiriä. Ymmärrän sen, että ihmiset eivät halua niitä ostaa.

Mutta en ymmärrä sitä, että niitä vastustetaan syyllä:  "En pidä siitä, että elämiä tapetaan." En usko että monikaan pitää siitä, että eläimiä tapetaan. Silti eläimiä syödään ja vaikkei syötäisi niin monella ei-lihaa syövällä on eläin lemmikkinä. Monet eläimet, kuten kissa, ovat lihansyöjiä. Kissa tarvitsee lihaa voidakseen hyvin. Säilyäkseen hengissä. Jos et anna kissan syödä lihaa se on eläinrääkkäystä.

Ajattelen tämän ehkä jotenkin "väärin". Mutta mistä se kissan ruoka tulee, jos ei eläimien lihasta. Ja ne eläimet pitää tappaa, jotta sitä lihaa saa purkkiin ja pussiin. Voihan sitä aina ajatella, että kissat syövät teurasjätettä. No ehkä syövät, suuri osa ei. Kissanruoka saattaa olla parempilaatuisempaa kuin itse syömäsi.

Kun eläin teurastetaan siitä saadaan monenlaisia osia. On kalliita osia, joille on kysyntää. On huonolaatuisempia eli vähemmän kysyttyjä osia, jotka jauhetaan jauhelihaksi ja myydään edullisesti. Jänteet ja muut ihmiselle kelpaamattomat käytetään eläinten ruokiin. Taljoista tehdään nahkalaukkuja, -takkeja sun muuta. Mitä enemmän osia menee käyttöön sen parempi hinta elämestä saadaan. Mitä enemmän kysyntää eri hyödykkeille on, sen kannattavampaa tuotanto on.

Mitä tässä höyryän? No. Täti taas toivoisi että ihmiset ottaisivat aivon käteen ja ajattelisivat joka solulla. Jos haluaa edistää eläinten hyvinvointia, niin kannattaa lopetta kaikenlainen eläinten hyödyntäminen. Monihan on tehnyt niin. Mutta jos vastustaa kissan hiirtä, joka on valmistettu eläimen turkista pitäisi mielestäni vastustaa koko kissaa. Lemmikkieläimet ovat varsinaisia turhakkeita. Tuottavat kierrätyskelvotonta jätettä, tuhoavat esineitä ja tappavat välillisesti eläimiä saadakseen ruokaa.

Mutta jos vastustat sitä, että kissa saisi virikkeitä jahtaamalla turkishiirtä, niin saatan kysyä muutaman kysymyksen. Paitsi että en kysy. Koska tiedän että "En pidä siitä, että eläimiä tapetaan." -lause on yleensä pelkkää sanahelinää. Koska kaikkihan me tapamme eläimiä. Tavalla tai toisella. Sitä ei voi nykyaikana välttää. Mutta jos haluaa syyllistää muita valinnoistaan, niin kannattaa ensin tutkia omat elämäntapansa ja valintansa.

Ja kyllä. Tiedän että tämä on aivan mikroskooppinen ongelma. Ja suurimmalle osalle ihmisiä ei ongelma lainkaan. Siksi tämä on hyvä kirjoittaa tänne. Eikä käydä turhaa keskustelua vailla päämäärää tai tarkoitusta. Koska kaikkihan me olemme oikeassa. Ja väärässä.




Kommentit

  1. Sain ystävältä kommentin tähän (lisätty luvan kanssa).
    "Aika samalla lailla mäkin tosta ajattelen. Jonkun mielestä saattaisi olla ristiriitaista että meidän vegaaniperheessä asuu kissa, mutta ei siinä mulle ole mitään ongelmaa. Terveelle ihmiselle on helppo elää ilman eläinperäisiä tuotteita, kissalle se on mahdotonta. Mua ei haittaisi ollenkaan, vaikka kaikki eläinteollisuus olisi vain kissojen ja koirien ruoaksi, silloin tuotanto olisi niin paljon pienempää että kärsimys ja ilmastohaitat vähenisivät erittäin paljon."

    VastaaPoista
  2. Toinen kommentti:

    Ja oikeassa olet lemmikit on turhakkeita ja ihmisillä on ihmeen valikoiva tapa ajatella siitä mikä on turhaa eläinten tappamista/hyväksikäyttöä. Mut kyllä mua häiritsee nahka- ja höyhenlelujen ostaminen Kun ei tiiä vaikka ne höhenet olis eläviltä linnuilta nypitty. 😞 Jos ei olis kysyntää ei olis tarjontaa. Mut silti ostan välillä kun ne on kissoista niin kivoja. Ihan eri fiilis kuin kangas/muovilelussa.

    Musta lemmikkien määrä tulisi minimoida, kastroida kaikki mahdolliset lemmikit ja kodittomat. Ja kieltää kasvatus. Ainakin lihansyöjien."

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit