Ilmastonmuutos. Nyt



Kauheaa vouhotusta ilmastonmuutoksesta. Kansa kokoontuu kaduilla ja sanoja sinkoilee. Kohta kuollaan kaikki! Kirjoituksia pursuaa joka suunnalta, niinkuin nyt tämä.

Ilmastonmuutos ei juurikaan huolestuta minua. Totesin jo ala-asteella, että tälle pallolle ei tule käymään hyvin. Melkoinen profeetta siis lapsena. Miksi sitten päätin taas avata sanaisen arkkuni ja kirjottaa jo puhkikalutusta aiheesta. No. Koska meitä keski-ikäisiä syyllistetään siitä ettemme me välitä. Emmekä me tee mitään ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Tässä iässä on nähnyt jo melkoisen määrän vohkaamista asiasta jos toisesta. Omat mielipiteet ovat kehittyneet saatavan tiedon (siis sen jonka jaksaa lukea), elämänkokemuksen ja omien arvojen mukaisesti. Jotenkin tuntuu ettei kukaan tiedä mitä oikeastaan kannattaisi tehdä. Suohon upotaan, se on selvä. Mutta kuinka nopeasti on vielä epäselvää.

En ole huolestunut, mutta estääkö se minua toimimasta? No ei. Minun toimintani on vain alkanut jo vuosia aiemmin. Elämäni pursuaa ilmastotekoja. Paitsi että minulle ne ovat vain elämää. Olen lisäksi yrittänyt opetella sen totuuden, että jos ongelmaan ei ole ratkaisua, niin ei kannata yrittää ratkaista sitä. Ilmastonmuutos on yksi sellainen ongelma.

Joten kerron tämänaamuisesta kauppareissustani. Ilman autoa, koska valintani on aina ollut auttottomuus. (1. piste.) Asumme kerrostalossa. (1. piste.) Kauppa on lähin mahdollinen, eikä vaadi liikkumista isoon markettiin. Vaikka ruoka olisi siellä luullakseni edullisempaa. (1. piste.) Otin reppuni (1. piste.) ja kävelin kauppaan . (1. piste.)

En syö lihaa. (1. piste.) Puolisoni syö lihaa. (-1 piste hänelle.) Onneksi olen vastuussa enimmäkseen vain omista valinnoistani.) Päädyin ostamaan alehyllystä -30 % (1. piste.) alennuksella kotimaisia (1. piste.)  leikkeleitä. Käyttöaikaa viisi päivää. Hän voi syödä niitä ensin leivän päällä. Sunnuntaina teemme pizzaa, johon voin käyttää loput. (1. piste.)

Synneistä suurin eli maitotuotteet. Ostin  puolisolleni litran kotimaista maitoa. Paketin mustaleima emmentalia ja lisäksi neljä rasiaa kreikkalaista fetajuustoa. Käyttöaikaa oli runsaasti ja Kreikan talous on kuralla, joten ostan satunnaisesti Kreikkalaisia tuotteita. Ja fetajuusto nyt kaikessa suolaisuudessaan sopi monenlaiseen ruokaan. (Suuri määrä miinuspisteitä molemmille.)

Pala lohifilettä. (-10 pistettä.) Suosin puheissani kotimaista kalaa. Ostan sitä melko harvoin, koska se vaatisi matkan pidemmälle, on kalliimpaa ja on saanut ehkä liikaa sädekehää päälleen. Tosin paikkaan huonoa omaauntoani syömällä kala-kasvispihvejä, johin on käytetty osin järvien roskakalaa.

Kaksi purkkia kaura-marjajälkiruokaa. Nuo maistuvat yleensä aika pahoilta. Mutta ehkä avomieheni löytää suosikkinsa niistä ja luopuu satunnaisista jugurteistaan. (1 piste minulle.) Syön ne itse, jos eivät häviä jääkaapista ennen pilaantumista. (1 urhoollisuuspiste minulle.).

Paketti nyhtökauraa. (1. piste.) Ei ole suosikkini. Mutta pyrin ajoittain ostamaan kasvispohjaisia tuotteita, jotta niiden menekki säilyisi hyvänä. (1. piste.)

Kotimaista kauramaitoa. (1. piste.) Ei ole niin hyvää kuin ikaffe, mutta kaikkeen tottuu. Ja juon paljon kahvia (-10 pistettä), niin uskon kuitenkin lähimaidon olevan parempi vaihtoehto.

Kotimaista (1. piste.) perunaa, paperikaa , 600 g kirsikkatomaatteja. Lisäksi yksi maahantuotu kesäkurpitsa. Kasvikset ovat aika hankalia ostaa tällä hetkellä. A. Suomessa alkaa kylmä ajanjakso ja vihannekset kasvatetaan kasvihuoneissa. B. Pohdin kovasti olisiko suomalaisten järkevää syödä kaikki Suomessa tuotetut juurekset pois mahdollisimman pian. Omalla logiikallani varastointikustannukset pienenevät,  maanviljelijä saa talouttaan turvattua nopeammin, eikä muuta kaupunkiin eivätkä taudit ja tuholaiset verota porkkanavuoria. Kohdan B pohdiskeluun uhraan energiaa aina kun käyn kaupassa. Olen vain liian laiska ottamaan selkoa. Enkä ole ihan varma, onko kukaan ottanut, koska nyt tarvitaan Suuria tekoja.

Ruokahävikkimme on lähellä nollaa (1. piste.) , vaikka ruokavaliomme ovat hyvinkin erilaisia. Hieman suunnittelua, rutkasti mielikuvitusta ja ruokavalio, joka sisältää runsaasti papuja. Jos kestää pavut, niin moniin tuotteisiin tulee muutama päivä lisää käyttöaikaa.

Teen yleensä ruokaa ison määrän kerralla. (1. piste.) Pystymme syömään samaa ruokaa vaikka viikon, jos sitä vain riittää. Käymme harvoin ulkona syömässä. (1. piste.)  Se tosin johtuu enimmäkseen omasta hankalasta ruokavaliostani. Ruoka on enimmäkseen kasviksista valmistettua. (1. piste.) Kierrätän pakkaukset, perkuujätteet yms tunnollisesti. (1. piste.)

En ole kovin huolestunut. Mutta yritän tehdä päivittäiset valintani ajatuksella. Miettiä mistä ruoka tulee, miten se kuljetetaan, kauanko se säilyy, miten se varastoidaan,  parantaako se hyvinvointiani, onko pakkaus kierrätettävä tai jopa uudelleenkäytettävä. Turha kai sanoa, että kerään erinäisiä asioita taloudestani uudelleenkäyttöön. Päiväkotiin, kouluun, yritystoimintaan ja minne nyt keksin niitä tarjota. Tuntuu että aivoni prosessoivat näitä asioita lähes huomaamatta. Olen kehitellyt erilaisia tapoja toimia, jotka edistävät maapallon hyvinvointia. Ja kas, koska olen keski-ikäinen, niin saan siitä myös jonkinlaista iloa ja tyydytystä. Ei koska olen mukana pysäyttämässä ilmastonmuutosta. Vaan koska haluan elää näin. Jos pisteyttäisiin elämäni kuten yllä, niin miinukselle paukkuisi. En halua ajatella olevani rasite maapallolle. Kauhean stressaavaa. Voin kuitenkin pyrkiä kestäviin valintoihin. Ja minulle se käy helpoiten niin, että asiat ovat normaali osa päivittäistä elämääni. Sitten ei pääse ainakaan käymään niin, että teen aikani "hyvää" ja siirryn sitten seuraavaan "hyvään". Mikä nyt kulloinkin muodissa on.

En pyri tällä kirjoituksella vähättelemään ketään, mitään tai minkään merkitystä. Tämä on vain oma tapani ajatella asiasta. Ilman kiihkoa, pohdiskellen ja yrittäen toimia oikein valitsemallani tasolla.


Kommentit

Suositut tekstit